Lubię ciasta drożdżowe,a szczególnie struclę.Wypróbuj mój przepis a napewno wyjdzie Ci ciasto!!!
2 godz. 10 min
Składniki:
Składniki do ciasta (z podanych składników wychodzą 2 strucle za jednym razem):
ok 1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl.cukru
1/3 kostki drożdży
4 łyżki wody
mleko
3 jajka
Składniki do nadzienia:
1 puszka maku
2 białka
składniki na wierzch ciasta już uformowanego:
2 żółtka
woda
Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/Drożdże łączymy z wodą dodadając łyżeczkę cukru.Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok.15 min.
2/W czasie kiedy drożdże leżakują rozpuszczamy margarynę
3/Wszystkie składniki dot.ciasta łączymy ze sobą i dolewamy tyle mleka aby ciasto było niezbyt zbite,pod wpływem dotyku łatwo się deformowało
4/Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.30 min(jeśli w mieszkaniu jest niska temp. czas ten może wydłużyć się do 1 godz,chodzi o to to aby ciasto podwoiło swoją objetość.
5/1/2 ciasta dajemy na stolnicę i podsypując mąką i rozwałkowujemy (mi zajął jeden placek całą stolnicę,a z tych podanych proporcji wychodzą 2 placki)
6/Zawartość puszki makowej mieszamy z białkiem ,a następnie nakładamy łyżką bardzo cienko na rozłożonym i rozwałkowanym cieście(zostawiamy resztę maku z białkiem na drugi placek)
7/Po nałożeniu części masy makowej na cały placek wszystko zwijamy jak rulonik.Tak uformowany placek spłaszczamu w szpiczastych miescach .
8/Tak uformowany placek przekładamy do podłużnej foremki i smarujemy zółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody
9/Po zrobieniu drugiego placka wszystko wkładamy do piekarnika(dwie podłużne blaszki zmieszczą się obok siebie. rozgrzanego do 180 st C i pieczemy ok 30 min.
Dodatkowe ciasto można zamrozić po ostygnięciu i cieszyć się własnymi się wypiekami dłużej!!!
Smacznego
Porady
Jeśli chcesz zrobić tylko jedno ciasto użyj tylko połowę podanych składników.
Komentarze