Strucla z makiem

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

z przepisu wychodzą 4 ciasta, jeśli chcesz mniej zmniejsz ilość składników o pół. Strucla jest według przepisu mojej babci Tereski

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
    50gram drożdży
    3 jajka
    10 dag masła rozpuszczonego
    pół szklanki mleka
    15 dag cukru
    szczypta soli
    aromat dowolny
    masa makowa gotowa 1kg

    lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    do ozdoby: płatki migdałowe, ananasy suszone, skórka pomarańczowa, suszona żurawina
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego mleka, potem dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
    Odstawić na 10min.
    W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, letnie mleko, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże.
    Dalej miksując dodawać rozpuszczone masło, aż wszystko się wchłonie.
    Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
  • strucla makowa 2. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.
    Każdą cienko rozwałkować w prostokąt na podsypanym mąką blacie i nakładać masę makową, zostawić 2cm brzeg ciasta bez masy makowej.
    Następnie zwijać dłuższy bok w struclę, łączenie powinno znajdować się na spodzie, a boki podwijamy pod spód.
    Zawijać w pergamin, zostawiając 2cm luzu, aby ciasto trochę mogło urosnąć.
  • strucla makowa 3. Piec ok. godzinę w 180st.C.
    Przygotować lukier, wymieszać cukier z sokiem.
    Polać wystudzone ciasto lukrem i układać dowolne suszone owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować