Straszny i nawiedzony kopiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne ciasto na Halloween

  • 60 min

Składniki:


  • 100 g margaryny
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    KREM :
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    500 ml mleka
    250 g margaryny
    CIASTO KRUCHE:
    150 g margaryny
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    BEZOWE DUSZKI:
    2 białka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Straszny i nawiedzony kopiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Straszny i nawiedzony kopiec 1. Formę o średnicy ok 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać mąką. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i pozostawić do przestygnięcia. Miękka margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto, które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie). Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny, pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150'C, następnie zmniejszamy do 120'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować