Straszny i nawiedzony kopiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Formę o średnicy ok 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać mąką. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i pozostawić do przestygnięcia. Miękka margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto, które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie). Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny, pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150'C, następnie zmniejszamy do 120'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Komentarze