Straszny tort na Halloween

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nietrudny do zrobienia ale trochę pracochłonny wypiek. Praca nad jego wykonaniem zostaje nagrodzona wyśmienitym smakiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy:
    • pół szklanki mleka
    • pół tabliczki gorzkiej czekolady
    • pół szklanki ciemnego kakao
    • szklanka mąki
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • pół szklanki cukru
    • ¼ szklanki oleju
    • pół szklanki kwaśnej śmietany
    biszkopt szpinakowy:
    • 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
    • niecała szklanka cukru
    • 2 jajka
    • pół szklanki oleju
    • szklanka mąki krupczatki
    • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    masa twarogowa:
    • 50 dag mielonego twarogu
    • 500 ml śmietany kremówki
    • śnieżka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 galaretki o smaku cytrynowym
    dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Leśny mech Desery

Straszny tort na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut.
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką.
    Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy (pokruszony). Ozdabiamy żelkami w kształcie gałek ocznych. Schładzamy w lodówce.

Porady

Biszkopty przekładamy masą dość sprawnie, ponieważ bardzo szybko tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować