Kopiec Kreta

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Zrobiłam go na moje tegoroczne urodziny, zamiast tradycyjnego tortu ;) Sprawdził się świetnie!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 4 duże jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej- 3 łyżki ciemnego kakao
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 3 banany
    - 50g czekolady mlecznej
    - 500 ml śmietanki 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać do nich żółtka i jeszcze chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką.
  • 2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 40 minut.
  • 3. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta należy ściąć górę i wyżłobić środek ciasta pozostawiając ok. 2 centymetrowy spód i 1 centymetrowy brzeg. Wyżłobione kawałki ciasta drobno pokruszyć.
    Na ciasto układać banany przekrojone na pół, przecięciem do dołu.

  • 4. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Następnie dodać posiekaną na drobne kawałki mleczną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
    Ubitą śmietanę nałożyć na banany i uformować kopiec. Następnie całość posypać pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Przy ubijaniu śmietanki musi być ona dość zimna, schłodzona kilka godzin w lodówce. Miskę, w której będziecie ubijać śmietankę najlepiej jest również schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować