idealne danie dla zabieganych, szybkie w przygotowaniu ale za to pełne smaku :)
30 min
Składniki:
Młoda kapusta
Pęczek koperku
Sok z 1/3 cytryny
2 łyżki oliwy
Cukier, sól
Polędwiczka wieprzowa – pokrojona w plastry
Cebula
2 ząbki czosnku (moja rodzina uwielbia czosnek, ale jeśli ktoś za nim nie przepada wystarczy użyć połowy lub jednego ząbka)
Serek topiony kremowy
2 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz do smaku
Steki z polędwiczki wieprzowej na sosie serowym z surówką z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki solimy i pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony ( mają być usmażone a nie przesmażone), zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na chwilę.
W czasie kiedy mięso odpoczywa na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy serek topiony i jeśli jest taka konieczność podlewamy trochę przegotowanej wody, tak aby ser miał możliwość się rozpuścić. Jak ser jest już prawie rozpuszczony dodajemy 2 łyżki śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos solimy i pieprzymy do smaku.
Na talerz wylewamy odrobinę sosu i układamy steki z polędwiczki, podajemy z surówką z kapusty/
Porady
Świetnym dopełnieniem tego dania są frytki (najlepiej domowe)
Komentarze