Steki z polędwiczki wieprzowej na sosie serowym z surówką z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

idealne danie dla zabieganych, szybkie w przygotowaniu ale za to pełne smaku :)

  • 30 min

Składniki:

  • Młoda kapusta
    Pęczek koperku
    Sok z 1/3 cytryny
    2 łyżki oliwy
    Cukier, sól
    Polędwiczka wieprzowa – pokrojona w plastry
    Cebula
    2 ząbki czosnku (moja rodzina uwielbia czosnek, ale jeśli ktoś za nim nie przepada wystarczy użyć połowy lub jednego ząbka)
    Serek topiony kremowy
    2 łyżki śmietany 18%
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Steki z polędwiczki wieprzowej na sosie serowym z surówką z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki solimy i pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony ( mają być usmażone a nie przesmażone), zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na chwilę.
    W czasie kiedy mięso odpoczywa na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy serek topiony i jeśli jest taka konieczność podlewamy trochę przegotowanej wody, tak aby ser miał możliwość się rozpuścić. Jak ser jest już prawie rozpuszczony dodajemy 2 łyżki śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos solimy i pieprzymy do smaku.

    Na talerz wylewamy odrobinę sosu i układamy steki z polędwiczki, podajemy z surówką z kapusty/

Porady

Świetnym dopełnieniem tego dania są frytki (najlepiej domowe)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować