Steki z jelenia w śmietanie z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Propozycja jesiennego obiadu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mięsa z jelenia, u mnie szynka
    litr kwaśnej wiejskiej śmietany
    5-6 szalotek
    garść suszonych grzybów
    sos worcestershire
    sól ziołowa
    łyżka ziaren kolorowego pieprzu
    tymianek
    łyżka masła
    liść laurowy

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Steki z jelenia w śmietanie z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso oczyszczamy z błon. Kroimy w plastry.
  • mięso 2. Podsmażamy z obu stron, żeby zamknąć soki w mięsie.
  • mięso 3. Do mięsa dodajemy pokrojone szalotki i pokruszone grzyby.
  • mięso 4. Wlewamy śmietanę. Dodajemy sos worcestershire i sól ziołową. Dusimy na małym ogniu przez 1 - 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku tymiankiem i roztartym w moździerzu zielonym pieprzem.
  • 5. Mięso podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować