Gicz z jelenia w warzywach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne danie jednogarnkowe z dziczyzną w roli głównej.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 kawałki z giczy jelenia z kością, każda po około 200g
    kość szpikowa z jelenia
    2 łyżki smalcu
    mąka typ 00 do oprószenia mięsa
    sól morska
    pieprz kolorowy roztarty w moździerzu
    ziarna kolendry roztarte w moździerzu

    warzywa:
    5 pomidorów
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    kawałek selera korzeniowego
    por
    korzeń pietruszki
    2 cebule

    pół główki czosnku
    500 ml bulionu z jelenia
    200 ml wina np. merlot
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sos worcestershire
    gałązka tymianku i rozmarynu

    skórka otarta z cytryny
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Gicz z jelenia w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso obwiązujemy nicią kuchenną, aby po obróbce termicznej zachowało ładny wygląd.
  • przyprawy 2. Mięso obtaczamy w przyprawach, a następnie mące.
  • warzywa 3. Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki myjemy i obieramy.
  • 4. Warzywa kroimy w słupki za pomocą np. tarczy robota kuchennego.
  • pomidory 5. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
  • mięso 6. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
  • Warzywa 7. Na smalcu, na którym wcześniej podsmażone było mięso podduszamy warzywa (oprócz pomidorów). Chwilę je smażymy, a następnie wlewamy do nich bulion i dusimy 5-10 minut. Do warzyw dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy.
  • mięso 8. Mięso wciskamy między podduszone warzywa. Wkładamy również kość szpikową. Między mięso wkładamy pół główki czosnku, tymianek, rozmaryn oraz kawałki pomidorów.

    Przykrywamy pieczemy w piecyku w temperaturze 150-160°C przez 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • gicz 9. Przed podaniem posypujemy świeżo startą skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Mięso z dzika, sarny czy jelenia czyli dziczyzna charakteryzuje się niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Ponadto jest bogata w witaminy B2, B5, B6, fosfor, wapń, magnez, oraz żelazo. Mięso z dzika, sarny czy jelenia ma wyjątkowy smak i aromat. Dzikie zwierzęta jedzą aromatyczne leśne zioła, owoce i grzyby, a to wszystko ma wpływ na szlachetny smak ich mięsa. Gicze z jelenia czy też z sarny przed dalszą obróbką należy zamknąć, obsmażając je na gorącym tłuszczu najlepiej klarowanym maśle lub smalcu. Dzięki temu cały smak i soki zostaną w mięsie. Podczas duszenia mięsa warto dodać kość ze szpikiem dodatkowo wydobędzie ona i podkreśli smak potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Gin

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować