Bogumiła
Pyszne danie jednogarnkowe z dziczyzną w roli głównej.
0 (0 ocen)
Porady
Mięso z dzika, sarny czy jelenia czyli dziczyzna charakteryzuje się niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Ponadto jest bogata w witaminy B2, B5, B6, fosfor, wapń, magnez, oraz żelazo. Mięso z dzika, sarny czy jelenia ma wyjątkowy smak i aromat. Dzikie zwierzęta jedzą aromatyczne leśne zioła, owoce i grzyby, a to wszystko ma wpływ na szlachetny smak ich mięsa. Gicze z jelenia czy też z sarny przed dalszą obróbką należy zamknąć, obsmażając je na gorącym tłuszczu najlepiej klarowanym maśle lub smalcu. Dzięki temu cały smak i soki zostaną w mięsie. Podczas duszenia mięsa warto dodać kość ze szpikiem dodatkowo wydobędzie ona i podkreśli smak potrawy.
Komentarze