Stek w pieprzu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Odświętny obiad dla wielbicieli ostrych smaków.

  • 10 min

Składniki:

  • karkówka 800g,
    kolorowy pieprz ziarenka 3 łyżki,
    oliwa z oliwek,
    cebula 1,
    gęsta śmietana 18% 100g,
    wódka 30ml,
    czerwone wino 50ml,
    sól,
    pieprz,
    tymianek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek w pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stek w pieprzu 1. Zaczynamy od pokruszenia ziarenek kolorowego pieprzu. Można to zrobić w moździerzu. Nie kruszymy go jednak zbyt drobno. Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na cztery plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy i obtaczamy w pieprzu.
  • Stek w pieprzu 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy plastry karkówki i smażymy na rumiano na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, karkówkę podlewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlewać jeszcze wrzątkiem.
  • Stek w pieprzu 3. Gdy mięso zmięknie przekładamy je na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni pozostawiamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy pozostały z panierowania pieprz oraz cebulkę.
  • Stek w pieprzu 4. Wszystko podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, wlewamy wódkę i wino. Całość mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę ewentualnie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do zawartości patelni wkładamy karkówkę i ją podgrzewamy. Przed podaniem kotlety polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować