Stek w pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od pokruszenia ziarenek kolorowego pieprzu. Można to zrobić w moździerzu. Nie kruszymy go jednak zbyt drobno. Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na cztery plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy i obtaczamy w pieprzu.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy plastry karkówki i smażymy na rumiano na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, karkówkę podlewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlewać jeszcze wrzątkiem.
3.Gdy mięso zmięknie przekładamy je na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni pozostawiamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy pozostały z panierowania pieprz oraz cebulkę.
4.Wszystko podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, wlewamy wódkę i wino. Całość mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę ewentualnie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do zawartości patelni wkładamy karkówkę i ją podgrzewamy. Przed podaniem kotlety polewamy sosem.
Komentarze