Stek tuńczyka w limonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Stek z tuńczyka rozmrozić w lodówce.
przygotować marynatę: sok z limonki wymieszać z oliwą, szczyptą soli i młotkowanym pieprzem z kolendrą oraz płatkami chili-posmarować stek z obydwu stron i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
2.Sos:
Śmietanę połączyć z majonezem, doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym, kurkumą oraz skórką z limonki i sokiem, ewentualnie szczyptą soli, wymieszać schłodzić.
3.Stek z tuńczyka wyjąć z marynaty kłaść na rozgrzaną patelnię i obsmażać po 2 minuty z każdej strony na patelni-nie dłużej bo mięso będzie suche i wiórowate, ma być lekko różowe w środku.
Podawać z sosem i gotowanymi ziemniakami.
Komentarze