Stek tuńczyka w limonce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Stek z tuńczyka z sosem z kremowym sosem z dodatkiem limonki to delikatne i aromatyczne danie na obiad, czy ciepłą kolację, smakuje wybornie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 stek tuńczyka-mrożony

    Marynata:
    1 łyżka soku z limonki
    2 łyżki oliwy
    pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
    płatki chili do posypania
    sól morska do smaku

    Sos:
    100 ml śmietany 22%
    1 łyżka majonezu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka soku z limonki
    grubo mielony czarny pieprz
    szczypta mielonej skórki z limonki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek Ryba Sosy Majonez

Stek tuńczyka w limonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stek z tuńczyka rozmrozić w lodówce.
    przygotować marynatę: sok z limonki wymieszać z oliwą, szczyptą soli i młotkowanym pieprzem z kolendrą oraz płatkami chili-posmarować stek z obydwu stron i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Sos:
    Śmietanę połączyć z majonezem, doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym, kurkumą oraz skórką z limonki i sokiem, ewentualnie szczyptą soli, wymieszać schłodzić.
  • 3. Stek z tuńczyka wyjąć z marynaty kłaść na rozgrzaną patelnię i obsmażać po 2 minuty z każdej strony na patelni-nie dłużej bo mięso będzie suche i wiórowate, ma być lekko różowe w środku.
    Podawać z sosem i gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować