w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza

4.5 (153 ocen)

ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

W pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin
  • etap 2. do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypac mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza
  • etap 3. na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry
  • etap 4. smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy

Porady

aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować