spaghetti z pieczarkami i boczkiem

4.49 (156 ocen)

  • 20 min

Lubimy makarony, to szybkie i sycące dania, zwykle niedrogie i bardzo smaczne. Spaghetti z pieczarkami i boczkiem właśnie spełnia wszystkie powyższe cechy :)

  • 20 min

Składniki:

  • 200 gramów chudego wędzonego boczku ( użyłam takiego w plastrach)
    300 gramów pieczarek
    1 duża cebula
    2 małe pomidory lub 1 kopiasta łyżeczka koncentratu ( możemy użyć pomidorów z puszki)
    2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    2 szczypty chili lub ostrej ( opcjonalnie)
    szczypta czarnego pieprzu
    2 szczypty soli ( uwaga na słony boczek)
    120 gramów makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki.
    Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto pokrojony w paseczki boczek, wrzucić pieczarki z cebulą.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dodać do grzybów i boczku, przyprawić, dusić na małym ogniu do zredukowania sosu ( około 10 minut), wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać porządnie.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Podawać z sosem. Spaghetti z pieczarkami i boczkiem można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować