Lubimy makarony, to szybkie i sycące dania, zwykle niedrogie i bardzo smaczne. Spaghetti z pieczarkami i boczkiem właśnie spełnia wszystkie powyższe cechy :)
20 min
Składniki:
200 gramów chudego wędzonego boczku ( użyłam takiego w plastrach)
300 gramów pieczarek
1 duża cebula
2 małe pomidory lub 1 kopiasta łyżeczka koncentratu ( możemy użyć pomidorów z puszki)
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty chili lub ostrej ( opcjonalnie)
szczypta czarnego pieprzu
2 szczypty soli ( uwaga na słony boczek)
120 gramów makaronu spaghetti
Spaghetti z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki.
Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto pokrojony w paseczki boczek, wrzucić pieczarki z cebulą.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dodać do grzybów i boczku, przyprawić, dusić na małym ogniu do zredukowania sosu ( około 10 minut), wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać porządnie.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Podawać z sosem. Spaghetti z pieczarkami i boczkiem można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze