Spaghetti z mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do miski. Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę. Z mięsa formujemy małe pulpety.
2.Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor.
3.Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną pieprzu. Chwilę podgotowujemy.
4.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło.
6.Odcedzamy makaron, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem.
Komentarze