300 g makaronu spaghetti,
35 dag mięsa mielonego,
20 dag pieczarek,
średniej wielkości marchewka,
200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
opakowanie krojonych pomidorów,
szczypta pieprzu chili cayenne,
sól,
zioła prowansalskie,
słodka papryka,
2-3 łyżki mascarpone,
łyżka oleju.
Spaghetti z mięsem, pieczarkami i marchewką w sosie pomidorowym z dodatkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję al dente.
Pieczarki i marchewkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach.
Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - ziół prowansalskich, soli, pieprzu cayenne i słodkiej papryki. Po około 7 minutach dodaję warzywa, smażę kolejne 5 minut.
Wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Następnie wrzucam pomidory i gotuję kolejne 5 minut.
Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze