Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z jednego kawałka ryby danie makaronowe przygotowałam do którego dodatkowo oliwki i brokuł dodałam. Obiad z kilku składników skomponowałam, w kilka chwil go przygotowałam, i wszyscy się najedli idealnie, a łosoś smakował genialnie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 350 g makaronu spaghetti,
    300 g fileta z łososia,
    1 świeży brokuł,
    olej rzepakowy bazylia,
    1trawa cytrynowa,
    garść zielonych oliwek w plasterkach,
    pęczek koperku,
    pieprz kolorowy do smaku,
    sok z limonki lub cytryny,
    sól do smaku,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    ser cheddar.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej 1. Brokuł oczyszczamy, od łodygi oddzielamy różyczki, które dzielimy na mniejsze części. Przekładamy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki soli i cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 10 min, odcedzamy.

    Koperek drobno siekamy.

    Z łososia odkrawamy skórę, kroimy w niewielką kostkę (ok. 1,5cm/1,5cm) i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Równocześnie w lekko osolonej wodzie, gotujemy makaron na al dente.
    Rada: najlepiej, żeby makaron odcedzić tuż przed dodaniem do pozostałych składników, żeby się nie skleił i łosoś był nie przesmażony.
  • Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej 2. Na dużej patelni (ja przygotowałam danie w woku), rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej, którą wcześniej nacinamy przez uderzenie tępą str. noża. Pozostawiamy kilka min na wolnym ogniu, żeby olej nabrał smaku cytrynowego, następnie wyciągamy trawę.
    Dodajemy brokuł i podsmażamy 2-3 min (wcześniej był sparzony, al dente).
    Dodajemy pokrojonego łososia, podsmażamy krótko ok. 1 min, nie mieszamy !
  • Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej 3. Następnie dokładamy gorący makaron, polewamy 1 -2 łyżkami oleju z bazylią.
    Dodajemy oliwki, oprószamy solą, dodajemy pieprz do smaku i delikatnie mieszamy.
    Ściągamy z ognia, można pozostawić na chwilę pod przykryciem, łosoś nie będzie surowy, ani przesmażony, ma być delikatny.
    Całość dania podajemy z płatkami sera, ja użyłam cheddar, ale może to być również, np. parmezan, grana padano.
    Można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować