spaghetti carbonara z brokułami

4.94 (148 ocen)

  • 15 min

trochę zdrowsza wersja klasycznej włoskiej carbonary

  • 15 min

Składniki:

  • pół opakowania makaronu spaghetti
    100 g wędzonego boczku
    pół cebuli białej
    pół cebuli czerwonej
    50 g szynki
    50 g serka topionego
    pół brokuła
    200 g śmietany 12 % (lub innej)
    pół pęczka natki pietruszki
    garść sera żółtego
    przyprawy: pieprz mielony, gałka muszkatołowa, chili
    1 jajo
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.94 (148 ocen)

Spaghetti carbonara z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i szynkę pokrój w kostkę a cebule w piórka. Podsmaż na oleju. Na koniec, dodaj serek topiony i smaż wszystko aż się serek się roztopi i wymiesza z boczkiem i cebulą.
    Brokuł podziel na różyczki i gotuj ok 8-10 min w osolonym wrzątku.
    Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Robimy sos: do śmietany wbij jajo, dodaj przyprawy, starty żółty ser i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
  • 3. Odcedź ugotowany makaron.
    Do gorącego makaronu dodaj gorący boczek i ugotowanego brokuła. Całość zalej sosem śmietanowym i dobrze wymieszaj. Nie podgrzewaj (gorąco makaronu i boczku zetnie jajko)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brokuły Cebula Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować