trochę zdrowsza wersja klasycznej włoskiej carbonary
15 min
Składniki:
pół opakowania makaronu spaghetti
100 g wędzonego boczku
pół cebuli białej
pół cebuli czerwonej
50 g szynki
50 g serka topionego
pół brokuła
200 g śmietany 12 % (lub innej)
pół pęczka natki pietruszki
garść sera żółtego
przyprawy: pieprz mielony, gałka muszkatołowa, chili
1 jajo
1 łyżka oleju
Spaghetti carbonara z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i szynkę pokrój w kostkę a cebule w piórka. Podsmaż na oleju. Na koniec, dodaj serek topiony i smaż wszystko aż się serek się roztopi i wymiesza z boczkiem i cebulą.
Brokuł podziel na różyczki i gotuj ok 8-10 min w osolonym wrzątku.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2.Robimy sos: do śmietany wbij jajo, dodaj przyprawy, starty żółty ser i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
3.Odcedź ugotowany makaron.
Do gorącego makaronu dodaj gorący boczek i ugotowanego brokuła. Całość zalej sosem śmietanowym i dobrze wymieszaj. Nie podgrzewaj (gorąco makaronu i boczku zetnie jajko)
Komentarze