Spaghetti z grillowanym fenkułem, pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie, letnie spaghetti z aromatycznym fenkułem, delikatnymi pomidorkami koktajlowymi i cierpkimi oliwkami to szybka propozycja na szybki obiad lub kolację po ciężkim dniu, polecam :D

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    2 fenkuły (kopry włoskie)
    3 łyżki kaparów
    15 szt. czarnych oliwek np. kalamata
    2 ząbki czosnku
    0,5 kg pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi)
    1 łyżeczka cukru
    ½ papryczki chilli
    ½ szklanki wody
    2 łyżki pestek słonecznika
    1 garść natki pietruszki
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z grillowanym fenkułem, pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż do uzyskania ładnego złotego koloru, odstawiamy.

    Fenkuły kroimy w plastry. Skrapiamy je lekko oliwą i grillujemy po 1-2 minuty z każdej strony – odstawiamy.

    Na patelnie rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekany drobno czosnek, następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i smażymy je 5 minut. Do pomidorów i czosnku wlewamy wodę, dodajemy oliwki, posiekaną chilli i dusimy sos pod przykryciem 15 minut.

    Makaron gotujemy z godnie z zaleceniem producenta.

    Sos odkrywamy dodajemy cukier i gotujemy 1-2 minuty, następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos (jeśli jest taka potrzeba) odparowujemy.

    Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, grillowanego fenkuła i pestki słonecznika, skrapiamy wszystko oliwą i mieszamy. Posypujemy posiekaną natką i serwujemy, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować