Wystarczy kilka minut i pyszne typowo włoskie danie gotowe
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
250 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek ( ok 4 łyżki)
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii ( lub bazylia suszona)
świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
sól, pieprz
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię jeśli jest świeża umyć i posiekać. Nastawić wodę osoloną do ugotowania makaronu. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i pomidorki. Smażymy na małym ogniu co jakoś czas mieszając. Doprawiamy do smaku, dodajemy bazylię. Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypane płatkami startego parmezanu. Smacznego:)
Komentarze