Spaghetti na zielono

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od 6 lat pracuję w Warsztacie Terapii Zajęciowej jako terapeutka. Niebawem przyjdzie na świat moje drugie maleństwo. Gotuję dla dwóch wspaniałych mężczyzn – męża i 2,5-letniego synka. Uwielbiają makar

Składniki:

  • ● 40 dag spaghetti
    ● 25 dag szpinaku (może być mrożony)
    ● 2 łyżki posiekanego koperku
    ● cebula
    ● 20 dag śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki masła
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● łyżka oleju
    ● łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa
    ● 2 łyżki śmietany 12-proc.
    ● 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    w dużej ilości osolonej wody.
    Odcedzamy. Cebulę obieramy,
    drobno siekamy. Szpinak myjemy,
    osączamy i drobno kroimy.
  • Spaghetti na zielono 2. Na dużej patelni roztapiamy
    masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy
    szpinak i koperek, chwilę
    dusimy. Dodajemy śmietanę
    18-proc. i dusimy jeszcze 5 minut.
    Mieszamy z makaronem.
  • 3. Mięso smażymy na oleju.
    Doprawiamy przyprawą do mielonego
    mięsa. W 1/2 szkl. wody
    rozrabiamy śmietanę 12-proc.
    i koncentrat. Dodajemy do mięsa
    i mieszamy. Przed podaniem
    polewamy makaron.

Porady

● Sos będzie bardziej pikantny, jeżeli dodamy 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. ● Makaron powinno się gotować tuż przed podaniem. Jeżeli chcemy ugotować go wcześniej, należy skrócić czas gotowania o 1 minutę, zahartować i skropić oliwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować