Sos z warzyw na zimę

4.48 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Pyszna kombinacja warzywna idealna na pizzę, sos mięsny i nie tylko. Na zimę taki sos będzie jak znalazł.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1,5 kg zielonej cukinii
    500 g żółtej cukinii
    2 duże czerwone papryki
    1 patison ( 600 g )
    2 duże cebule
    5 ząbków czosnku
    400 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka pieprzu cayenne
    2 łyżki słodkiej papryki w płatkach
    1 op ziół prowansalskich
    sól do smaku
    1 szk cukru
    1 szk octu
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos z warzyw na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i obrane warzywa ( jeśli cukinia i patison ma miękką skórkę nie trzeba obierać ) zmielić maszynką do mięsa na średnim sitku.
    Wszystko umieścić w garnku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.
    Potem dodać przyprawy i dalej gotować 15 minut.
    Następnie dodać koncentrat, zagotować i na koniec wlać ocet.
    Gotować 5 minut.
    Gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki i zakręcić.
    Pasteryzować 30 minut.
    Potem wystudzić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować