Sos węgierski

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chodzę do 6 klasy. Nie przepadam za gotowaniem, ale ta potrawa jest jedną z moich ulubionych,więc chętnie ją robię.

Składniki:

  • ● 1/2 kg pieczarek
    ● 1/2 kg parówek
    ● 1,5 łyżki mąki
    ● 1 duża cebula
    ● 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego
    ● 15 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● słodka papryka mielona
    ● ostra papryka mielona
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do podsmażonej cebuli dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. 1. Cebulę obieramy i kroimy
    w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
    tłuszcz, wkładamy cebulę
    i smażymy na złoty kolor. Do
    cebuli wlewamy ok. 1/2 l wody
    (lub więcej, w zależności od
    potrzeb), dodajemy koncentrat
    pomidorowy. Doprawiamy solą,
    pieprzem oraz słodką i ostrą
    papryką.
  • Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki 2. Pieczarki myjemy i oczyszczamy.
    Kroimy w plasterki i dusimy
    na tłuszczu na drugiej
    patelni ok. 10 minut. Dodajemy
    do cebuli.
  • Pieczarki i plasterki parówek dodajemy do cebuli. 3. Parówki (bez osłonek) kroimy
    w plasterki. Wkładamy do
    cebuli z pieczarkami, mieszamy
    i gotujemy. Mąkę rozprowadzamy
    kilkoma łyżkami zimnej
    wody i wlewamy do sosu, aby
    go zagęścić. Potrawkę wykładamy
    na talerze i posypujemy
    startym na tarce żółtym serem.
    Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować