Mój sos węgierski

4.47 (154 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny sosik, używam go też do placków ziemniaczanych

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 kg szynki wieprzowej
    papryka czerwona,
    duża cebula,
    2-3 łyzki koncentratu pomidorowego
    przyprawa do gulaszu,
    1 łyżka mąki
    2 łyżki płaskie śmietany
    Sól
    pieprz,
    papryka ostra przyprawa
    2 szklanki bulion
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Mój sos węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć na średnim ogniu, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa i dusić ok 10 minut. 2 szklanki bulionu zagotować w garnku, wrzucić mięso, dusić na małym ogniu, paprykę pokroić w paski, dodac do sosu, przyprawić solą pieprzem, ostra papryką. Gdy mięso będzie miękkie, dodać koncentrat, przyprawę do gulaszu i zamieszać. Nalać trochę sosu do szklanki, dodać łyżkę mąki, rozrobić i zaprawić tym cały sos, na koniec dodać śmietankę, można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować