Sos rydzowy

4.73 (33 ocen)

  • 29 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz udało mi się znaleźć rydze, część usmażyłam na masełku, a z pozostałych przygotowałam rewelacyjny sos z dodatkiem śmietanki i serka topionego. Smakuje doskonale - inaczej niż taki ze "zwykłych" grzybów leśnych. Sos podałam z makaronem szpinakowym, ale świetnie będzie się komponował z ryżem, kluskami czy plackami ziemniaczanymi.

  • 29 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g rydzów (same kapelusze)
    1 średnia cebula lub 3 szalotki
    200 g śmietanki 30%
    100 g serka topionego z papryką
    2-3 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz cytrynowy
    duża szczypta czubrycy czerwonej
    posiekany szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

4.73 (33 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Sos rydzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze dokładnie oczyszczamy, jeśli są zabrudzone, szybko płuczemy i osączamy. Większe kapelusze kroimy w niezbyt cienkie półplasterki, mniejsze - w plasterki. Cebulę lub szalotki obieramy, kroimy w piórka.
  • 2. Na głębokiej patelni lub w rondlu roztapiamy masło i podsmażamy cebulę lub szalotki do lekkiego zrumienienia, dodajemy rydze i smażymy razem ok. 5-8 minut. Dodajemy przyprawy i śmietankę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-12 minut. Dodajemy serek topiony, podgrzewamy jeszcze kilka minut mieszając, aby serek rozprowadził się w sosie.
    Przed podaniem posypujemy sos posiekanym szczypiorem.

Porady

Sos podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rydze Śmietana 30% Serek topiony Czubryca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować