Sos z maślaków pstrych z makaronem

4.68 (28 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Maślaki pstre, nazywane bagniakami, doskonale nadają się do przyrządzenia pysznego kremowego sosu z dodatkiem śmietanki. Smak sosu warto "podkręcić" dodatkiem serka topionego ziołowego i szczypty czubrycy zielonej. Taki sos smakuje najlepiej z makaronem, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą, albo jako dodatek do placków ziemniaczanych. Potrawę warto urozmaicić posypując posiekaną zieloną pietruszką i pokrojonymi świeżymi pomidorami - doskonale współgrają one ze smakiem sosu.
W taki sam sposób można przygotować sos z innych grzybów leśnych, np. podgrzybków, maślaków zwyczajnych czy koźlarzy.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g maślaków pstrych lub innych grzybów leśnych (waga po oczyszczeniu)
    1 spora cebula
    3 łyżki oleju
    90 g serka topionego ziołowego
    150 g śmietanki 30%
    sól
    pieprz
    duża szczypta zielonej czubrycy
    do podania:
    250 g makaronu (u mnie szpinakowe wstążki, ale może być dowolny)
    posiekana zielona pietruszka
    garść pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

4.68 (28 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Sos z maślaków pstrych z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone grzyby kroimy w plastry (większe w półplastry), krótko płuczemy i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na lekko złoty kolor, dodajemy grzyby, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Wkładamy pokrojony w kawałki serek topiony i podgrzewamy mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietankę i nadal podgrzewamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sporą szczyptą czubrycy zielonej. Jeszcze chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dodajemy trochę przegotowanej wody.
  • 2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na 8 części lub w plasterki. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i pokrojonymi pomidorkami.

Porady

Maślaki pstre można zastąpić innymi grzybami leśnymi. Zamiast z makaronem można podać sos z ziemniakami, kluskami lub kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Serek topiony Śmietana 30% Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować