Sos pomidorowy z papryką

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sos który może być bazą do dań z makaronem, mięsem czy pizzy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 kg pomidorow najlepiej odmiana Lima
    4-5 marchewki
    2 cebule
    4 papryki
    6 ząbków czosnku
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    2-3 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżka ostrej papryki
    2 łyżki słodkiej papryki
    100 ml octu
    1 łyżka oregano
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sos pomidorowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać 2-3 łyżek oleju, dodać marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony na drobne części, podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną paprykę i chwilę gotować aż warzywa będą półmiękkie miękkie ok. 1 godziny. Pomidory umyć, wykroić część zielona- środkową i pokroić na kawałki, dodać do warzyw. Całość gotować ok. 1,5-2 godzin. Po tym czasie zblendowac całość lub przetrzeć przez sitko. Dodać resztę składników i gotować ok. 10 minut. Do wcześniej przygotowanych słoików nakładać sos i pasteryzowac przez 10-15 minut.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować