Sos pomidorowy na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem selera naciowego i czerwonej papryki oraz cebuli i czosnku dla wzbogacenia smaku. Aromatyczny i przyjemnie korzenny, jako dodatek nada charakteru niejednej potrawie.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 łodygi selera naciowego (łącznie 100 g)
½ średniej wielkości czerwonej papryki (85 g miąższu)
1 nieduża biała cebula (80 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 kulki ziela angielskiego
3 suszone jagody jałowca
3 goździki
½ łyżeczki kuminu całego (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki kminku całego
½ łyżeczki całych owoców kolendry
po ½ łyżeczki suszonych ziół – tymianku, oregano, cząbru, rozmarynu
¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
opcjonalnie – sok z cytryny do smaku
Sos pomidorowy z selerem naciowym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kumin, kminek, owoce kolendry, ziele angielskie, jagody jałowca i goździki uprażyć w suchym rondelku, po czym utrzeć w moździerzu.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, posiekany seler naciowy i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Wsypać utarte przyprawy, suszone zioła, chilli, słodką paprykę, cukier i szczyptę soli. Składniki smażyć 7 min, mieszając. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając. Do wystudzonej zawartości garnka dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie – sokiem z cytryny.
Komentarze