Sos grzybowy

  • wyświetlono: 528 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Sos można podać do dań mięsnych, krokietów a nawet klusek śląskich czy też placków ziemniaczanych.

IMG_1811
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1 duża cebula
0,5 kg pieczarek lub podgrzybków
2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka oleju
sól, pieprz zmielony kolorowy, lub ziołowy
tymianek
1,5 łyżki Mascarpone
1 łyżeczka posiekanego koperku
Około 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego
opcjonalnie 2 łyżeczki mąki
1 szczypta cukru
2 szczypty jarzynki

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowy

  • Sos grzybowy1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na masełku z olejem, dodając szczyptę cukru i 2 szczypty jarzynki. Następnie dodać drobno pokrojone grzyby i podsmażyć kilka minut.
    Przygotować 1,5 szklanki bulionu i w miarę potrzeby stopniowo dodać go do grzybów, poddusić kilka minut.
    Pod koniec dodać koperek, mascarpone lub śmietanę 36% i doprawić solą, pieprzem kolorowym z młynka, tymiankiem do smaku. Gdy zachodzi taka potrzeba pod koniec duszenia oprószyć mąką i chwilę poddusić. Można też taki sos zmiksować podręcznym blenderem, my wolimy bez miksowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sos pieczarkowysos grzybowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

image-26426k8

Dodane przez: trufelkowo

Sos grzybowy

Uwielbiam sezon na grzyby, dlatego...

sos grzybowy

Dodane przez: ecia747

Sos grzybowy

Robię go różnie czasem z mięsem...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sos grzybowy

Najlepszy jaki może być. możemy...

Sos grzybowy z boczkiem

Dodane przez: Martyna1991

Sos grzybowy z boczkiem

Aromatyczny sos grzybowy z wędzonym...

sos grzybowy z suszonych grzybów

Dodane przez: bpuzio

sos grzybowy

wybrałam się dziś na grzyby bo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE