Sos grzybowy

5 (177 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sos można podać do dań mięsnych, krokietów a nawet klusek śląskich czy też placków ziemniaczanych.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cebula
    0,5 kg pieczarek lub podgrzybków
    2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka oleju
    sól, pieprz zmielony kolorowy, lub ziołowy
    tymianek
    1,5 łyżki Mascarpone
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    Około 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego
    opcjonalnie 2 łyżeczki mąki
    1 szczypta cukru
    2 szczypty jarzynki
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy Sos pieczarkowy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos grzybowy 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na masełku z olejem, dodając szczyptę cukru i 2 szczypty jarzynki. Następnie dodać drobno pokrojone grzyby i podsmażyć kilka minut.
    Przygotować 1,5 szklanki bulionu i w miarę potrzeby stopniowo dodać go do grzybów, poddusić kilka minut.
    Pod koniec dodać koperek, mascarpone lub śmietanę 36% i doprawić solą, pieprzem kolorowym z młynka, tymiankiem do smaku. Gdy zachodzi taka potrzeba pod koniec duszenia oprószyć mąką i chwilę poddusić. Można też taki sos zmiksować podręcznym blenderem, my wolimy bez miksowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować