Sos Chilli z mięsa mielonego

4.5 (160 ocen)

  • 20 min

Sos idealny do naleśników i tortilli. Można też podawać z ryżem, makaronem, albo z chlebem.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg ulubionego mięsa mielonego (polecam wołowo wieprzowe z przewagą wołowego :)
    puszka kukurydzy
    czerwona papryka
    średnia czerwona cebula
    średnia biała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    koncentrat pomidorowy (chyba, że jest akurat sezon na świeże pomidory)
    1/2 cukinii
    papryczka chilli
    wołowa kostka rosołowa
    sos sojowy lub sól
    oliwa/olej
    pieprz
    bazylia
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Sos chilli z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i smażymy, nie dodajemy żadnych przypraw, bo mięso mielone jest często dość słone
  • 2. Kroimy cebule w kostkę, podsmażamy ją na mniejszej patelni na odrobinie oleju i dodajemy do mięsa mielonego.
    Podobnie postępujemy z papryką i cukinią.
    Cukinię wrzucamy na końcu, jeśli jest miękka, nie obieramy jej.
    Chilli kroimy drobno i wrzucamy wedle uznania z ziarenkami, jeśli chcemy by sos był ostrzejszy.
  • 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rosołek wołowy rozpuszczony w szklance ciepłej wody.
    Wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydzę.
  • 4. Próbujemy sosu i doprawiamy ziołami, bazylią i pieprzem. Zamiast soli polecam sos sojowy.

    Dodajemy odrobinę cynamonu. Świetnie komponuje się z mięsem mielonym i ostrym chilli.

    Grzejemy na niedużym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  • 5. Sos jest rewelacyjną propozycją jako farsz do tortilli i naleśników.
    Możemy układać w naczyniu na przemian naleśniki, ser żółty i sos i zapiec ok 15 minut w piekarniku w 180 stopniach. Uzyskamy pyszny tort naleśnikowy.

Porady

Sos najbardziej lubię przygotowywać w woku. Mięso w nim przygotowane jest smaczne i soczyste. Nie solimy mięsa mielonego, bo z reguły jest ono już lekko słone. Jeśli potrawa wymaga doprawienia solą, robimy to na samym końcu. Zamiast soli polecam sos sojowy. Cynamon to składnik obowiązkowy :) Dodany w niewielkiej ilości znakomicie podkreśla smak mięsa mielonego. Polecam !!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kukurydza Mięso Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować