Sos Salsa ze świeżych pomidorów

4.99 (194 ocen)

  • 30 min

Salsa to idealny dodatek do chipsów i nachos ale także do grzanek i kanapek

  • 30 min

Składniki:

  • 4 czerwone dojrzałe pomidory
    1 duża lub 2 mniejsze czerwone cebule
    ząbek czosnku
    papryczka chilli
    czerwona słodka papryka w proszku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki octu spirytusowego (albo czerwonego octu winnego o wyrazistym smaku)
    mielona kolendra
    bazylia suszona
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Sosy Salsa

Sos salsa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, siekamy cebulę.

    Wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy składniki.

    Dodajemy czubatą łyżeczkę bazylii, dwie czubate łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku.

    Dolewamy oliwę z oliwek i ocet.

    W trakcie mieszamy i próbujemy, bo w zależności od jakości pomidorów, ich słodkości można dodawać mniej lub więcej składników.

    Na sam koniec dodajemy siekane chilli. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, dodajemy również nasionka.


    Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się wymieszały, ale najlepiej smakuje po 24 godzinach.

Porady

Chilli dodajemy stopniowo, po trochu, mieszamy i próbujemy, ponieważ ocet podkreśla ostry smak. Salsa ma mieć ostro kwaśny smak, ale pomidory i zioła muszą być wyczuwalne, więc nie należy przesadzić z octem i chilli. Salsę można przechowywać w lodówce nawet tydzień. Trzymamy ją w zamkniętym pojemniku, żeby jej zapachem nie przeszły inne produkty w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować