Sos buraczkowo-śmietanowy - przepis dla leniwych, którego nie da się spie...zepsuć

4.47 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie chce Ci się spędzać czasu na gotowaniu, ale chętnie zjesz coś smacznego i zdrowego? Boisz się, że spróbujesz przygotować fantazyjne danie, które zepsujesz i wszystko wyrzucisz do kosza? Olej je!
Sos buraczkowo-śmietanowy (bogaty w żelazo!) może stać się zarówno dodatkiem do potraw w Twojej kuchni, jak i samoistnym daniem obiadowym z makaronem. Zapraszam do przepisu i życzę dobrej zabawy!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śmietana 30% 250 g
    ze 3 buraczki
    1 cebula
    masło lub oliwa
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos buraczkowo-śmietanowy - przepis dla leniwych, którego nie da się spie...zepsuć - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojenie 1. Zaczynamy od posiekania buraczków w kostkę, a cebuli w pióra.
  • Smażymy! 2. Następnie rozgrzewamy patelnię pokrytą warstą masła lub oliwy i wrzucamy na nią posiekanego buraka i cebulę. Smażymy przez 5 minut.
  • Pora na duszenie! 3. Kiedy buraczki i cebula już się trochę podsmażą i wypuszczą soki, dusimy je jeszcze przez 10 - 20 minut. Czas zależy od tego, jak miękkie buraczki lubimy.
  • I śmietanujemy! 4. Wreszcie gdy uzyskamy oczekiwaną miękkość buraczków, zalewamy wszystko śmietaną. Śmietanujemy, mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu do 5 minut.
  • Gotowe! No to jemy! 5. I gotowe! Świetnie nadaje się do mięs z grilla i steków, a także jako sos do makaronu. Zachęcam do eksperymentowania - możecie np. dodać do niego ser feta albo inne warzywa i więcej zieleninki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Leniwce nie tylko dla leniwych

To może cię zainteresować