Sorgo z warzywami - kolorowe danie

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekko pikantne danie z dużą ilością warzyw i sorgo. Sorgo to afrykańskie zboże, które można kupić już w Polsce. Zawiera dużo białka i witamin, za to jest bezglutenowe.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sorgo - 180 g
    Pieczarki - 500 g
    Papryka czerwona - 2 duże
    Ostre papryczki kolorowe - 2-3 sztuki
    Pomidory - 400 g (mogą być z puszki)
    Cebula - 2 sztuki
    Czosnek - 2 ząbki
    Bakłażan - 1 sztuka
    Fasola czerwona konserwowa - 100 g
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Sorgo z warzywami - kolorowe danie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sorgo musimy zacząć przygotowywać dzień przed gotowaniem. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do namoczenia.
    Następnego dnia wodę wymieniamy i gotujemy sorgo, aż zmięknie (u mnie było to ok 40 minut). Do gotowania możecie dodać trochę soli.

    Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidory i bakłażana w kostkę, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy pieczarki z cebulą i czosnkiem, po 2-3 minutach dodajemy resztę warzyw (bez fasolki). Dusimy pod przykryciem 5 minut. Na końcu dodajemy fasolkę, koncentrat i doprawiamy.
    Sorgo wsypujemy do warzyw, przed podaniem mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Pieczarki Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować