Pyszne, lekko pikantne danie z dużą ilością warzyw i sorgo. Sorgo to afrykańskie zboże, które można kupić już w Polsce. Zawiera dużo białka i witamin, za to jest bezglutenowe.
1 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Sorgo - 180 g
Pieczarki - 500 g
Papryka czerwona - 2 duże
Ostre papryczki kolorowe - 2-3 sztuki
Pomidory - 400 g (mogą być z puszki)
Cebula - 2 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Bakłażan - 1 sztuka
Fasola czerwona konserwowa - 100 g
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Olej - 1 łyżka
Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżka
Sorgo z warzywami - kolorowe danie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sorgo musimy zacząć przygotowywać dzień przed gotowaniem. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do namoczenia.
Następnego dnia wodę wymieniamy i gotujemy sorgo, aż zmięknie (u mnie było to ok 40 minut). Do gotowania możecie dodać trochę soli.
Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidory i bakłażana w kostkę, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy pieczarki z cebulą i czosnkiem, po 2-3 minutach dodajemy resztę warzyw (bez fasolki). Dusimy pod przykryciem 5 minut. Na końcu dodajemy fasolkę, koncentrat i doprawiamy.
Sorgo wsypujemy do warzyw, przed podaniem mieszamy.
Komentarze