Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki i porzeczki myjemy i oczyszczamy z szypułek/końcówek. Porzeczki oraz połowę porcji truskawek miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Pozostałe truskawki kroimy w małą kostkę.
2.Wodę zagotowujemy ze stewią, lekko redukując ilość płynu. Studzimy.
Do przetartych owoców wlewamy wodę ze stewią. Dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Mrozimy w zamrażarce.
3.Sorbet w trakcie zamrażania musimy co jakiś czas rozkruszyć. Gdy tylko zaczyna twardnieć, przy pomocy widelca (możemy użyć też blendera) rozdrabniamy go. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie co jakiś czas, dopóki lody całkowicie nie zamarzną.
4.Sorbet najlepiej wyciągnąć ok. 15 minut wcześniej przed podaniem, by lekko się rozmroził.
Porady
Uwaga: jeśli nie mamy truskawek czy malin, możemy na miejsce tych owoców użyć samej czerwonej porzeczki. Polecam jednak wtedy dodać 1 łyżkę stewii więcej, ponieważ porzeczki są kwaśniejsze.
Komentarze