Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru)

4.5 (143 ocen)

Pyszne lody owocowe. Znacznie zdrowszy zamiennik typowych lodów. No i w wersji fit :)

Składniki:

  • 750g czerwonej porzeczki
    250g truskawek lub malin
    3/4 szklanki wody
    3-4 łyżki stewii (w postaci proszku)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i porzeczki myjemy i oczyszczamy z szypułek/końcówek. Porzeczki oraz połowę porcji truskawek miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Pozostałe truskawki kroimy w małą kostkę.
  • 2. Wodę zagotowujemy ze stewią, lekko redukując ilość płynu. Studzimy.

    Do przetartych owoców wlewamy wodę ze stewią. Dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Mrozimy w zamrażarce.
  • 3. Sorbet w trakcie zamrażania musimy co jakiś czas rozkruszyć. Gdy tylko zaczyna twardnieć, przy pomocy widelca (możemy użyć też blendera) rozdrabniamy go. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie co jakiś czas, dopóki lody całkowicie nie zamarzną.
  • 4. Sorbet najlepiej wyciągnąć ok. 15 minut wcześniej przed podaniem, by lekko się rozmroził.

Porady

Uwaga: jeśli nie mamy truskawek czy malin, możemy na miejsce tych owoców użyć samej czerwonej porzeczki. Polecam jednak wtedy dodać 1 łyżkę stewii więcej, ponieważ porzeczki są kwaśniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Stewia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować