Idealny na upalne dni. Sorbet jabłkowy w trochę innej niż klasyczna odsłonie.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłka pokrojone w kostke: 2 sztuki
- sok z cytryny (ale trzeba spróbować, bo nie każdy lubi bardzo kwaśne): 4 łyżki
- sok jabłkowy (w zależności od jabłek): 6 łyżek
- miód/ cukier (opcjonalnie) (wg gustu): 2 łyżki
- plastikowy kubeczek z kawałkiem folii spożywczej: 2 sztuki
"sorbet" jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka kroimy dość drobno na kawałki.
2.Jabłka miksujemy dodając po trochę soku z cytryny i soku z jabłek.
3.Zmiksowane (niekoniecznie na całkowitą miazgę; może być kilka kawałków) składniki przekładamy do wymoszczonych folią plastikowych kubeczków i wkładamy do zamrażarki.
4.Co 20-30 min. wyjmować i przemieszać dokładnie, by sok nie skrystalizował się na lód. Podawać nie wcześniej jak 1,5h po pierwszym włożeniu do zamrażarki. Czas jednak zależy od tego jak bardzo zmrożony chcemy mieć deser.
Komentarze