"Sorbet" jabłkowy

4.5 (180 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny na upalne dni. Sorbet jabłkowy w trochę innej niż klasyczna odsłonie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka pokrojone w kostke: 2 sztuki
    - sok z cytryny (ale trzeba spróbować, bo nie każdy lubi bardzo kwaśne): 4 łyżki
    - sok jabłkowy (w zależności od jabłek): 6 łyżek
    - miód/ cukier (opcjonalnie) (wg gustu): 2 łyżki
    - plastikowy kubeczek z kawałkiem folii spożywczej: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Sorbety

"sorbet" jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy dość drobno na kawałki.
  • 2. Jabłka miksujemy dodając po trochę soku z cytryny i soku z jabłek.
  • 3. Zmiksowane (niekoniecznie na całkowitą miazgę; może być kilka kawałków) składniki przekładamy do wymoszczonych folią plastikowych kubeczków i wkładamy do zamrażarki.
  • 4. Co 20-30 min. wyjmować i przemieszać dokładnie, by sok nie skrystalizował się na lód. Podawać nie wcześniej jak 1,5h po pierwszym włożeniu do zamrażarki. Czas jednak zależy od tego jak bardzo zmrożony chcemy mieć deser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować