Sorbet z mrożonych truskawek

4.46 (207 ocen)

Sorbet z mrożonych truskawek to rozwiązanie, kiedy mamy ochotę na lody truskawkowe, a sezon na te owoce już dawno za nami. Jeśli macie w zamrażarce zapasy tych czerwonych owoców, zróbcie sorbet z mrożonych truskawek i cieszcie się ich smakiem cały rok!

Składniki:

  • 500 g mrożonych truskawek
    5 łyżek cukru
    1/3 szklanki cukru
    Sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Desery Sorbety

Sorbet z mrożonych truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a potem jeszcze kilka minut, aż powstanie syrop, który będzie wolno spływał z łyżki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Truskawki rozmrażamy, ale tylko, by zmiękły i dało się je zmiksować, nie rozmrażamy ich całkowicie, bo będą zbyt wodniste.
  • 3. Syrop cukrowy, truskawki i sok z cytryny blendujemy.
  • 4. Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy. Sorbet z mrożonych truskawek po 30 minutach mieszamy widelcem i podajemy.

Porady

Sorbet z mrożonych truskawek najlepiej zjeść jak najszybciej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować