Sorbet cytrynowy

  • wyświetlono: 122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

zbawienie na upalne dni, mocno orzeźwiający

kaśka
  • 2 porcje
  • 300min

Składniki

10 cytryn
40 ml wody
30 dag cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Sorbet cytrynowy

  • 1. Cytryny sparzyć i osuszyć. Odkroić czapeczki i delikatnie wydrążyć miąższ uważając, żeby nie uszkodzić skórek. Wydrążone cytryny zachować. Wydrążony miąższ dokładnie przetrzeć przez sito i przelać do garnka. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Wlać sok z cytryn i wymieszać. Przelać do pojemnika, zamknąć i włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Co 30 minut sorbet należy przemieszać. Gotowy podawać w wydrążonych cytrynach, najlepiej z listkiem mięty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Lodysorbet
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-22iu42k

Dodane przez: JulkaTomeczek

Lemoniada cytrynowa

Niesamowicie orzeźwiająca i pyszna...

Miodówka Cytrynowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Miodówka Cytrynowa

dla wzmocnienia odporności organizmu

Cytrynowa lemoniada

Dodane przez: Gregorhspeed

Cytrynowa lemoniada

Przygotowanie takiej lemoniady...

image-1mlkrxm

Dodane przez: Mniam1

Lemoniada cytrynowo - miętowa

Gaszący pragnienie i orzeźwiający...

Wódka cytrynowo - kawowa

Dodane przez: MagdalenaS

Wódka cytrynowo - kawowa

Pyszna cytrynówka z wyraźnie wyczuwalnym...

Herbata z trawą cytrynową

Dodane przez: hercik17

Herbata z trawą cytrynową

Mrożona herbata zdecydowanie sprawdza...