Sól z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Czosnek niedźwiedzi jest pyszny i aromatyczny... Dlatego nie można się dziwić, że jest przysmakiem niedźwiedzi czy zwierząt gospodarskich wypasanych na polanach, które często wiosną porastają podmokłe łąki. Od kilku lat dostępny jest powszechnie w warzywniakach a jego uprawa doniczkowa i ogródkowa jest coraz bardziej popularna. Często suszę różne zioła i owoce, robiąc później własne mieszanki przypraw, dlatego jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać to cudownie aromatyczne ziele, warto zrobić właśnie taką sól, którą mogą wykorzystać zarówno mięsożercy do różnego rodzaju mięs jak i weganie do do potrawek warzywnych, sałatek, zup i innych aromatycznych potraw

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 6 łyżek posiekanego suszonego czosnku niedźwiedziego (około 4 liści zasuszonych)
    4 łyżki soli (użyłam morskiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sól z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode listki , które wiosną pojawiają się u mnie w doniczce przycinam nożykiem. Płuczę w zimnej wodzie jak sałatę i to czego nie wykorzystam , suszę na ciepłym kaloryferze - rozkładając cienką warstwę na pergaminie, wykorzystując okres grzewczy ( podczas suszenia unosi się zapach czosnku). Oczywiście po kilku dniach ciemnozielone listki, które są suche i kruszą się w palcach można zamknąć w szczelnym słoiku lub pojemniku. Na wzór przyprawy gomashio, więcej dodaję czosnku niedźwiedziego niż soli, żeby ograniczyć jej spożycie, a jednocześnie zakonserwować samą przyprawę. W moździerzu ucieram razem z solą - żeby czosnek był rozkruszony Do słoiczka wsypuję wszystkie składniki i potrząsam energicznie słoiczkiem do wymieszania składników

Porady

Czosnek do suszenia kroję dosyć drobno, by później go nie miksować i blendować, kawałki czosnku które pojawią się pozniej w zupie czy na kotlecie nie przeszkadzają mi, jeżeli ktoś woli sól drobnoziarnistą wtedy po zblendowaniu powstanie zielony pył o czosnkowym aromacie lub małymi porcjami trzeba ucierać na pył w moździerzu. Taką sól używam praktycznie do wszystkiego - od makaronów, zup, sałatek czy mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Nowalijki Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować