Czosnek niedźwiedzi jest pyszny i aromatyczny... Dlatego nie można się dziwić, że jest przysmakiem niedźwiedzi czy zwierząt gospodarskich wypasanych na polanach, które często wiosną porastają podmokłe łąki. Od kilku lat dostępny jest powszechnie w warzywniakach a jego uprawa doniczkowa i ogródkowa jest coraz bardziej popularna. Często suszę różne zioła i owoce, robiąc później własne mieszanki przypraw, dlatego jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać to cudownie aromatyczne ziele, warto zrobić właśnie taką sól, którą mogą wykorzystać zarówno mięsożercy do różnego rodzaju mięs jak i weganie do do potrawek warzywnych, sałatek, zup i innych aromatycznych potraw
0 (0 ocen)
Porady
Czosnek do suszenia kroję dosyć drobno, by później go nie miksować i blendować, kawałki czosnku które pojawią się pozniej w zupie czy na kotlecie nie przeszkadzają mi, jeżeli ktoś woli sól drobnoziarnistą wtedy po zblendowaniu powstanie zielony pył o czosnkowym aromacie lub małymi porcjami trzeba ucierać na pył w moździerzu. Taką sól używam praktycznie do wszystkiego - od makaronów, zup, sałatek czy mięs.
Komentarze