Sól z czosnkiem niedźwiedzim

5 (4 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sól czosnkowa samodzielnie przygotowana to nie tylko wspaniały dodatek do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych, masła, wszelakich past serowych, czy jajecznych; to również smakowity podarunek dla znajomych.
Świeżym czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć tylko wiosną, natomiast jego aromat, smak i piękny zielony kolor możemy przechować w szklanych słoiczkach ciesząc się nim przez cały rok.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg grubej soli kamiennej niejodowanej
    250 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Sól z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście czosnku dokładnie myjemy, osuszamy i szatkujemy; najlepiej drobno wtedy bez problemów, sprawnie je zmiksujemy. Tak przygotowane liście przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką pastę. Następnie dosypujemy 100 g soli i jeszcze przez chwilę całość blendujemy. Do powstałej papki przesypujemy resztę soli i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego do 50-60 stopni piekarnika i suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około 3-4 godziny. Co 30 minut zaglądamy do piekarnika i całość mieszamy.
    Wysuszoną sól przekładamy do słoiczków i przechowujemy w suchym, zacienionym miejscu. Możemy ją zmiksować na pył, rozdrobnić w moździerzu lub przechowywać w postaci grubych kryształków. Ja sól przesypuję do młynka na sól i mielę bezpośrednio przed użyciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować