Sól z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Do tej pory najpierw suszyłam listki czosnku niedźwiedziego, a później mieliłam je z solą. Tym razem zrobiłam inaczej listki czosnku niedźwiedziego zmiksowałam w malakserze z solą, a potem ususzyłam dzięki czemu uzyskałam sól w pięknym żywym zielonym kolorze oraz wyrazistym czosnkowym smaku i aromacie.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g soli morskiej drobnej, można użyć również grubej, wtedy uzyskamy całe kryształki soli
    2 duże garści czosnku niedźwiedziego
    2 szalotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sól z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i obrane szalotki przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Do wstępnie zmiksowanego czosnku i cebuli wsypujemy sól i miksujemy do połączenia składników.
    Sól przesypujemy na papier do pieczenia i suszymy w 55-60°C przez 3-4 godziny. Dobrze wysuszoną sól, kruszymy i przesypujemy do szczelnych pojemniczków. Przechowujemy w suchym zaciemnionym miejscu.
    Używamy do sałatek, mięs, zup i sosów.

Porady

Jeśli macie w domu ciepłe miejsce z gorącym kaloryferem możecie również na nim suszyć owoce i warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować