Sok z jeżyn

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lato zamknięte w słoiczkach. Sok idealnie nadaje się do ciast, deserów, owsianki, herbaty bądź na wodę.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
    500-700g cukru w zależności jak słodkie są owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok

Sok z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wypażonych słoiczków wkładam warstwami jeżyny i przesypuję cukrem. Zostawiam na nasłonecznionym parapecie i zakrywam ściereczką. Drugiego dnia dokładam jeżyn i cukru. Na trzeci dzień dokładnie wycieram rant słoiczków oraz nakrętki, zakręcam i pasteryzuję 15 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Wody do połowy słoików. Gotowe wyciągam i odwracam do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować