Sok z leśnych jeżyn z dodatkiem cynamonu

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dodatek cynamonu sprawia że smak i aromat jeżyn jest jeszcze bardziej wyrazisty.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 l leśnych jeżyn
    1kg cukru trzcinowego
    2łyżki soku cytrynowego
    kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sok

Sok z leśnych jeżyn z dodatkiem cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sok 1. Przebrane jeżyny zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
    Całość zagotowujemy.
    Następnie sok przecedzamy przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Wyjmujemy kawałki cynamonu.
    Sok ponownie zagotowujemy z 2 łyżkami soku cytrynowego. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków. Ostudzony przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.

Porady

Ilość cukru zależy od kwaśności jeżyn. Odcedzone owoce można użyć do sporządzenia dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Cukier trzcinowy Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować