Sok z leśnych jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka o pojemności 2 litrów wsypać opłukane owoce, przykryć pokrywką, postawić na palniku i poczekać aż garnek zacznie wrzec.
Zdjąć z palnika, wsypać cukier i wgnieść go trochę w owoce za pomocą drewnianej łyżki. Przykryć pokrywką i z powrotem postawić na palnik. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Podgrzewać przez 35-40 minut. W tym czasie często mieszać drewnianą łyżką.
Przygotować wyparzone butelki.
Gotowy sok przelać przez gęste sitko i gazę do drugiego gara. Gdy sok przestanie lecieć, lekko odcisnąć owoce, aby odzyskać jeszcze trochę soku. Gorący sok przelać z pomocą lejka do butelek. Zakręcić i wystudzić. Idealny na zimę i przeziębienie
Komentarze