Sok z leśnych jeżyn

4.5 (162 ocen)

W zeszłym roku był wysyp jeżyn. Dostałam dużo to przerobienia, więc wyprałam soki. Są idealne na zimę.

Składniki:

  • 900 g leśnych jeżyn
    450 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sok z leśnych jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o pojemności 2 litrów wsypać opłukane owoce, przykryć pokrywką, postawić na palniku i poczekać aż garnek zacznie wrzec.
    Zdjąć z palnika, wsypać cukier i wgnieść go trochę w owoce za pomocą drewnianej łyżki. Przykryć pokrywką i z powrotem postawić na palnik. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Podgrzewać przez 35-40 minut. W tym czasie często mieszać drewnianą łyżką.
    Przygotować wyparzone butelki.
    Gotowy sok przelać przez gęste sitko i gazę do drugiego gara. Gdy sok przestanie lecieć, lekko odcisnąć owoce, aby odzyskać jeszcze trochę soku. Gorący sok przelać z pomocą lejka do butelek. Zakręcić i wystudzić. Idealny na zimę i przeziębienie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować