Sok z czarnego bzu

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Po mimo ogromu zalet soku z bzu czarnego, należy uważać , gdyż owoce bzu nie nadają się do spożywania na surowo. Niedojrzałe są, wręcz trujące. Owoce należy dokładnie przebrać i zostawić tylko te czarne. A na jesieni i w zimę, cieszyć się z leczniczych walorów, tego specyfiku.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. owoców[bez kiści] bzu czarnego
    2 szklanki cukru
    2 szklanki wody
    Dodatkowo:
    słoiczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Owoce myję wodą, kładę do garnka, zalewam wodą i gotuję 1 godzinę. Kiedy owoce popękają dosypuję cukier i gotuję kolejną godzinę. Sok przecedzam przez sito, nalewam do słoiczków, zakręcam, pasteryzuję 15 minut. Odwracam do góry dnem. Gdy wystygną , wynoszę do spiżarni.

Porady

Sok dodaję do herbaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować