Sok z czarnego bzu

  • wyświetlono: 610 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Po mimo ogromu zalet soku z bzu czarnego, należy uważać , gdyż owoce bzu nie nadają się do spożywania na surowo. Niedojrzałe są, wręcz trujące. Owoce należy dokładnie przebrać i zostawić tylko te czarne. A na jesieni i w zimę, cieszyć się z leczniczych walorów, tego specyfiku.

123
  • 1 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

1 kg. owoców[bez kiści] bzu czarnego
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
Dodatkowo:
słoiczki

Sposób przygotowania przepisu:

Sok z czarnego bzu

  • jk1. Owoce myję wodą, kładę do garnka, zalewam wodą i gotuję 1 godzinę. Kiedy owoce popękają dosypuję cukier i gotuję kolejną godzinę. Sok przecedzam przez sito, nalewam do słoiczków, zakręcam, pasteryzuję 15 minut. Odwracam do góry dnem. Gdy wystygną , wynoszę do spiżarni.

Porady

Sok dodaję do herbaty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sokczarny bez

Komentarze

Podobne przepisy

Przecier z czarnego bzu

Dodane przez: Świeca Urszula

Przecier z czarnego bzu

Polecam przecier z czarnego bzu,...

Konfitura z czarnego bzu

Dodane przez: Kloruś

Konfitura z czarnego bzu

Jeśli lubicie syrop z czarnego...

SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY

Antidotum na przeziębienie i grypę!

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

Dodane przez: Cukiereczek

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

To idealny deser na chłodne i długie...

syrop z owoców czarnego bzu

Dodane przez: Magda_Z

Syrop z czarnego bzu

Idealny na grypę i przeziębienia

Sok z czarnej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Sok z czarnej porzeczki

Taki domowy sok z czarnej porzeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE