Sok z czarnego bzu

4.5 (188 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszny, słodki, aksamitny sok z czarnego bzu. Idealny do gorącej herbaty na zimowe wieczory. Robiłam go pierwszy raz i muszę wam przyznać że zrobię jeszcze raz :)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
    800 g cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce bzu oberwać i umyć.
  • 2. Umyte owoce przełożyć do garnka, dolać wodę i zagotować na wolnym ogniu, gotować ok. 20 minut.
  • 3. Po lekkim przestygnięciu, przecedzić. Do soku dodać cukier i gotować 10 minut.
  • 4. Gorący sok przelać do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić.
  • 5. Pasteryzować 5 minut.
  • 6. Po wystygnięciu słoiczki wynieść do chłodnej piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Owoce Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować