Sok z czarnego bzu

  • wyświetlono: 2330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jest bardzo dobry do herbatki w zimowe wieczory

AnetaSłużałek
  • 180min

Składniki

4 kg owoców czarnego bzu
4 szklanki cukru
4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sok z czarnego bzu

  • 1. Oczyścić i umyć owoce czarnego bzu, dodać wodę i cukier, gotować na małym ogniu przez ok. 3-3,5 godzin aż powstanie gęsty sok. Odcedzić sok, zagotować jeszcze raz. Gorący sok przelać do słoików albo butelek. Odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Pozostałe owoce można zasypać cukrem, przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 15 min. Można wykorzystać je np. do ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaczarny bezsok domowysok na zimęsok z czarnego bzu

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z czarnego bzu

Dodane przez: Skotka

Dżem z czarnego bzu

Zimą sprawdzi się jako dodatek...

Przecier z czarnego bzu

Dodane przez: Świeca Urszula

Przecier z czarnego bzu

Polecam przecier z czarnego bzu,...

Konfitura z czarnego bzu

Dodane przez: Kloruś

Konfitura z czarnego bzu

Jeśli lubicie syrop z czarnego...

SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY

Antidotum na przeziębienie i grypę!

syrop z owoców czarnego bzu

Dodane przez: Magda_Z

Syrop z czarnego bzu

Idealny na grypę i przeziębienia

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

Dodane przez: Cukiereczek

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

To idealny deser na chłodne i długie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE