Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kurczak, który nie jest suchy po wyjęciu z piekarnika to nie lada wyzwanie. Robiąc go z tego przepisu mamy gwarancję, że wyjdzie soczysty, aromatyczny i cudowny w smaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    DO NASMAROWANIA POD SKÓRĄ:
    100g masła
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/2 pęczka natki pietruszki

    DO ŚRODKA:
    1/2-3/4 pomarańczy pokrojonej na kawałki
    1 liść laurowy
    1-2 ząbki czosnku
    1 mniejsza cebula pokrojona w kostkę
    1/2 pęczka natki pietruszki

    DO NATARCIA NA GÓRĘ:
    sól
    Pieprz
    Papryka słodka
    Kilka łyżek oleju smakowego cytryna-bazylia kujawski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę posiekać, dodać do masła, wsypać sól, pieprz, czosnek przecisnąć przez praskę, całość dokładnie wymieszać..
  • 2. Skórę przy piersiach kurczaka oddzielić tak, aby jej nie rozciąć i żeby można było utworzyć kieszonki. Piersi nasmarować równomiernie masłem, przykryć z powrotem skórą.
  • 3. To samo zrobić na udach: stworzyć kieszonki i natrzeć mięso, przykryć z powrotem skórą.
  • 4. Do środka kurczaka włożyć: liść
    Laurowy, pietruszkę, pomarańczę, czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w pióra
  • 5. Nogi kurczaka związać sznurkiem, kurczaka z wierzchu natrzeć solą, pieprzem,
    Papryką słodką. Kurczaka owinąć w folię i schować na noc do lodówki.
  • 6. Następnego dnia skropić kurczaka z wierzchu olejem, piec w 200 st. godzinę przyjrytego folią aluminiową. Po tym czasie zdjąć
    Folię i piec jeszcze 30 min. bez przykrycia

Porady

Nie należy pozbywać się skóry, ani jej rozcinać, ponieważ dzięki temu, że kurczaka smarujemy ood skórą będzie on soczysty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować