Soczysty kurczak pieczony z musztardą, miodem i majonezem

4.5 (176 ocen)

Bardzo soczysty i aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką i mnóstwem przenikających się nawzajem smaków. Idealny na uroczysty obiad.

Składniki:

  • -1 kurczak (najlepiej zagrodowy) o wadze 1,5-1,6 kg

    Marynata:
    -1/4 łyżeczki pieprzu
    -1/2 łyżeczki soli
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -1 łyżka czosnku granulowanego
    -2 łyżki majonezu
    -2 łyżki miodu
    -3 łyżki musztardy miodowej
    -7 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Soczysty kurczak pieczony z musztardą, miodem i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nakłuwamy nożem. Dokładnie nacieramy nacieramy marynatą. Miskę z marynującym się kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 70-80 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować