Soczyste kotlety greckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozcinam wzdłuż na cienkie płaty. Z jednej piersi wychodzi mi 3-4 sztuki. lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa .
Warzywa obieram. Cebulę kroje w drobną kosteczkę. Resztę jarzyn ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlewam 3 łyżki oleju i szklę cebulę. Dodaję starte warzywa. Mieszam. Podlewam szklanką wody (można ją zastąpić bulionem) i duszę pod przykryciem do miękkości. Coraz mieszam. Kiedy warzywa zmiękną dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku. Farsz studzę.
Na połowę kotleta nakładam porcję farszu i przykrywam drugą połową mięsa. Lekko dociskam.
Panieruję je w roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z otrębami. Smażę na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, aż kotlety nabiorą złotego koloru.
Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 st, na około 20 minut.
Komentarze