Soczyste kotlety greckie

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Farsz jest taki sam jak do ryby po grecku, stąd ta nazwa. Bardzo soczyste i smaczne kotlety z piersi kurczaka.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka
    cebula
    kawałek selera
    łyżka koncentratu pomidorowego
    szczypta soli
    pieprz i sól do smaku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    Panierka:
    2 jajka
    bułka tarta i otręby orkiszowe wymieszane w proporcji 1:1
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Soczyste kotlety greckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozcinam wzdłuż na cienkie płaty. Z jednej piersi wychodzi mi 3-4 sztuki. lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa .

    Warzywa obieram. Cebulę kroje w drobną kosteczkę. Resztę jarzyn ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlewam 3 łyżki oleju i szklę cebulę. Dodaję starte warzywa. Mieszam. Podlewam szklanką wody (można ją zastąpić bulionem) i duszę pod przykryciem do miękkości. Coraz mieszam. Kiedy warzywa zmiękną dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku. Farsz studzę.

    Na połowę kotleta nakładam porcję farszu i przykrywam drugą połową mięsa. Lekko dociskam.

    Panieruję je w roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z otrębami. Smażę na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, aż kotlety nabiorą złotego koloru.

    Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 st, na około 20 minut.

    Podaję z ziemniakami i surówką.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drób Marchewka Pietruszka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować