Pyszne, pikantne danie jednogarnkowe z patelni na każdą kieszeń, nie wymagające specjalnych zdolności kulinarnych.
10 min
Dla 4 osób
Składniki:
530 g soczewicy gotowanej, z puszki
250 g boczku wędzonego czosnkowego, pokrojonego w cienkie paski lub w kostkę
250 g pora, grubiej pokrojonego
250 g kalarepy, startej na tarle o dużych oczkach
180 g cukinii obranej ze skórki, startej na tarle o dużych oczkach
100 g małych marchewek pokrojonych w cienkie plasterki
Przyprawy:
sól morska świeżo mielona
pieprz zielony świeżo mielony
przyprawa w płynie maggi
przyprawa harrisa
suszony lubczyk
Do dekoracji:
ser żółty tarty na tarle o dużych oczkach
pomidory koktajlowe
świeża natka pietruszki
płatki chili
Soczewica z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy przygotowane warzywa, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Po około 10 minutach przyprawiamy i podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Serwujemy prosto z patelni, dekorując danie tartym serem i mini pomidorami.
Smacznego :)
Komentarze