Soczewica z boczkiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, pikantne danie jednogarnkowe z patelni na każdą kieszeń, nie wymagające specjalnych zdolności kulinarnych.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 530 g soczewicy gotowanej, z puszki
    250 g boczku wędzonego czosnkowego, pokrojonego w cienkie paski lub w kostkę
    250 g pora, grubiej pokrojonego
    250 g kalarepy, startej na tarle o dużych oczkach
    180 g cukinii obranej ze skórki, startej na tarle o dużych oczkach
    100 g małych marchewek pokrojonych w cienkie plasterki

    Przyprawy:

    sól morska świeżo mielona
    pieprz zielony świeżo mielony
    przyprawa w płynie maggi
    przyprawa harrisa
    suszony lubczyk

    Do dekoracji:

    ser żółty tarty na tarle o dużych oczkach
    pomidory koktajlowe
    świeża natka pietruszki
    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy przygotowane warzywa, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Po około 10 minutach przyprawiamy i podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
    Serwujemy prosto z patelni, dekorując danie tartym serem i mini pomidorami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować