Soczewica z ryżem i pieczarkami

4.5 (173 ocen)

Pożywna jednogarnkowa potrawa wegetariańska.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy (połówki) - nie wymagająca wcześniejszego moczenia
    200 g suchego ryżu
    400 g oczyszczonych pieczarek
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek lubczyku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    9 szklanek bulionu warzywnego
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Soczewica z ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczewica z ryżem i pieczarkami 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i kminek - chwilę smażyć.
  • Soczewica z ryżem i pieczarkami 2. Następnie dodać soczewicę, ryż, majeranek, tymianek i chilli. Całość zalać bulionem i gotować 15 min, często mieszając. Po tym czasie dodać pieczarki pokrojone w kostkę, posiekaną zieleninę oraz przecier pomidorowy.
  • Soczewica z ryżem i pieczarkami 3. Gotować jeszcze około 10 min, aż pieczarki i ryż będą miękkie. W czasie gotowania dość często mieszać. Gotowe danie doprawić do smaku.

Porady

Ilość składników podana jest na dużą porcję - orentacyjnie dla 8 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować