Jak już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie!
Warstwa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów włoskich
90 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej (ok 400g)
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto snikers pieczony
1.
Przygotowanie warstwy orzechowej:
Margarynę, cukier, miód oraz posiekane orzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiamy.
2.
Ciasto:
Przesianą mąkę siekamy z margaryną oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut dłużej- ok 12 minut.
3.
Budyń:
500ml mleka gotujemy z cukrem, mieszamy by się dobrze rozpuścił. W pozostałej części rozrabiamy żółtka oraz obie mąki. Najlepiej zrobić to na najniższych obrotach "miotełką" dołączoną do blendera. Wlewamy do gotującego się mleka i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i dodajemy kawałki masła, mieszając dokładnie cały czas aby połączyło się z budyniem.
4.
Przełożenie:
Blat ciasta- masa budyniowa- blat ciasta- masa kajmakowa- blat ciasta z orzechami. Schładzamy, by lepiej się kroiło.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze